top of page

 

 

 

Dimecres 4 de març de 2015 un pescador va capturar, de forma accidental, un peix guilla (Alopias vulpinus). El pescador va trobar l’animal mort quan va a anar a recollir la seva xarxa, una solta per a bonítol. Es tractava d’un exemplar mascle de 210 kg de pes i amb una mida 423 cm (inclosa la cua).

El peix guilla és un tauró que es pot trobar en aigües temperades i tropicals de tot el mon. És una espècie present a la Mar Mediterrània, normalment d’hàbits pelàgics però que també pot trobar-se prop de la costa i penetrar en aigües poc profundes d’entre 3-8 metres de fondària, com ha estat en aquest cas. 


El peix guilla s'alimenta bàsicament de peixos i cefalòpodes (pops i calamars) i la seva manera de caçar-los es mitjançant la seva llarga cua que utilitza com a fuet, atordint-los i després menjant-se’ls. És una espècie de caràcter tímid i fugisser, i resulta inofensiu pels banyistes.

Un tauró d'uns 200 quilos al Mediterrani català: un peix guilla

Text: SUBMON

Fotografia d'eixdiari.cat tauró guilla


El peix guilla és una espècie amenaçada, considerada com a Vulnerable (VU) per la Llista Vermella de la Unió Internacional de Conservació de la Natura (UICN). La seva pesca està prohibida a Espanya des de l’any 2009 (Orden ARM/2689/2009, de 28 de septiembre) i es troba protegida i inclosa en el Llistat Nacional d’Espècies en Règim de Protecció Especial des del 2011 (Real Decreto 139/2011). La Unió Europea, també prohibeix que es realitzi cap acció de pesca dirigida sobre la espècie dins dels límits del conveni CICAA/ICCAT (Reglamento (UE) nº 43/2014 del Consejo).

L’animal va ser recollit per responsables de la Generalitat i traslladat a les instal•lacions del CRESA (Centre de Recerca en Sanitat Animal) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ahir vam participar de la necròpsia i vam recollir mostres per a posteriors estudis de dieta i contaminació.

Expliquem més coses sobre aquest tipus de taurons i altres grans animals marins dels nostres mars al projecte conjunt amb animal latitude : Jo també visc al Mediterrani

 

 

Més informació

El peix guilla al Racó del Científic de Jo també visc al Mediterrani

Entrevista a Els Matins de TV3 a Àlex Bartolí, de Submon 

Noticia TV3 de la Necropsia realitzada al tauró divendres 6 de març de 2015

 

 

Curs subvencionat "Els Grans animals marins del Mediterrani català" 

Més informació sobre totes les activitats sense cost: Cursos, xerrades i tallers infantils

Facebook Jo també visc al Mediterrani

Twitter: @animallatitude @submon #viscalmediterrani

bottom of page