Atrapa els animals de la ciutat amb Natusfera i connecta amb amants de la natura de tot Europa
Si vas caminant per la ciutat i veus algun animal o planta interessant, desenfunda el telèfon mòbil i fes-li una foto!! Amb aquesta foto podràs participar, des d’una app o des de l’ordinador, a la plataforma Natusfera i crear-hi la teva pròpia llibreta de camp. Si, a més, no coneixes l’espècie que acabes de fotografiar, Natusfera et connectarà amb altres naturalistes com tu que t’ajudaran a identificar-la i que et faran comentaris o et resoldran dubtes.
Natusfera és una nova plataforma virtual creada conjuntament pel CREAF i GBIF.ES. Aquesta plataforma està dirigida a la gent apassionada dels éssers vius i de la natura, i permet que tots puguem compartir les observacions i coneixements sobre la natura amb altres usuaris.
La plataforma permet per una banda compartir fotografies, ubicacions i fins i tot sons dels animals que s’observin i, per l’altra, identificar les imatges que altra gent comparteixi i demanar ajuda per a les pròpies. A més, les dades que es recullen es poden utilitzar per crear llistes o projectes personalitzats a partir dels interessos de cadascú. És una eina que aposta per l’intercanvi d’informació i coneixement, a la vegada que ofereix la possibilitat d’aprendre del món que ens envolta.
Una eina útil per tu... i pels científics
Natusfera és una plataforma virtual de ciència ciutadana, un projecte on tothom, no només la comunitat científica, hi té accés. De fet, les dades recollides pels usuaris podran usar-se en projectes i investigacions científiques posteriors. Així doncs, Natusfera és una eina virtual doblement interessant, ja que es posa tant al servei de la societat com de la ciència. D’aquesta manera, petites dades de caire local i individual faran un salt a una escala mundial, passant a formar part de bases de dades que després utilitzen projectes de recerca internacionals.
Aquest caràcter marcadament obert i accessible farà que Natusfera aglutini la comunitat naturalista d’Europa, de manera semblant com iNaturalist ho ha fet al món anglosaxó i a Mèxic. L’Associació Europea de Ciència Ciutadana així ho ha comunicat i proposa traduir la plataforma a més llengües de les que està traduïda Natusfera actualment: català, castellà, gallec, euskera, i anglès.
Descarrega Natusfera (disponible en Android) https://play.google.com/store/apps/details?id=org.gbif.inaturalist.android
Visita el portal de Natusfera http://natusfera.gbif.es/
Natusfera és una plataforma finançada per la FECYT, Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, l’Obra Social “La Caixa”, el Node Nacional de Biodiversitat a Espanya, GBIF.ES i l’ICM-CSIC. L’administració, coordinació, manteniment i gestió dels continguts es realitza a través del CREAF i GBIF.ES.