top of page

Associació Animalista RESCAT

L’Associació animalista RESCAT és una associació sense ànim de lucre que gestiona més de 20 colònies de gats al districte de Nou Barris i més de 7 al districte de Sant Andreu, a Barcelona, fent un total d’uns 340 gats que viuen al carrer. Comparat amb altres associacions de Barcelona és petita. I, de fet, no és una protectora, ni té refugi, oficines, telèfon ni secretaria. Tot i això, està formada per un voluntariat molt entregat que lluita pels gats del carrer.

Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels gats assilvestrats, apliquen el programa CER (Captura-Esterilització-Retorn). Això implica que han de capturar els exemplars, portar-los al veterinari per esterilitzar-los i retornar-los a la colònia on han nascut. Per saber quins gats ja s’han capturat, se’ls hi fa una marca a l’orella. Aquest programa millora la forma de vida i permet evitar naixements no desitjats que només impliquen sofriment i mort.

En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que una gata por parir entre 3 i 5 gatets cada tres mesos. A més, és possible que cap d’ells sobrevisqui degut a les dures condicions de vida al carrer (malalties, atropellaments, falta d’aliment...). Un cop retornats, els gats, en general, es tornen mes dòcils amb les persones.

Per a l’atenció diària de les colònies, RESCAT facilita l’alimentació i l’atenció veterinària dels gats. És responsabilitat de tots mantenir net el lloc i respectar l’espai destinat a les colònies sense la intromissió d’altres animals. També s’asseguren de tenir un refugi on resguardar-se dels perills o condicions climàtiques adverses, de manera que s’intenta facilitar el seu accés.

L’objectiu de l’associació a curt terme és que tots els gats tinguin un lloc el més digne possible i la millor qualitat de vida. Mentre que l’objectiu a llarg terme és que no hi hagi gats al carrer en males condicions, igual que ha passat amb els gossos, i que tots els gats tinguin una casa amb totes les necessitats bàsiques cobertes, com a animals domèstics que són.

Per aquest motiu, des de RESCAT es fa una crida a la tinença responsable d’animals, ja que un gat és un ésser viu que no pot ser abandonat a la seva sort. Hem de ser conscients que si existeix una colònia de gats de carrer és perquè algun humà en algun moment va deixar a un o a diversos individus allà, de manera que no és culpa seva que hagin nascut allà. Són els grans oblidats, són invisibles, però mereixen l’atenció, la cura i el respecte que té un gat domèstic.

Així que una bona forma d’ajudar a RESCAT i, per tant, als gats que viuen al carrer, és aportant recursos, siguin quins siguin: fer-se soci de RESCAT, col·laborar amb el grup que hi ha a Teaming, fer acollides temporals de gats, adoptar-los, fer difusió dels casos que els hi arriben o donar material que puguin necessitar els gats.

 

La Susana Pérez, és voluntaria de l'Associació Animalista RESCAT i realitza projectes d'investigació de l'àrea d'Antrozoologia, dels quals en parlarà en una de les xerrades a les Jornades Tècniques FUB.

Entrades destacades
Entrades recents
Arxiu
Buscar per etiquetes
No tags yet.
Segueix-nos
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page