Resum del taller de periodistes
La setmana passada es va dur a terme al Centre Cívic Pati Llimona el taller de periodistes "Una tortuga a la ciutat: Gestió de la fauna urbana", dins del projecte Animals a la Ciutat, coordinat per l'Associació Animal Latitude.
La sessió va comptar amb la presència d'una desena de professionals del món de la comunicació, tant de mitjans com d'entitats públiques, i va durar quatre hores en les quals diversos ponents van estar explicant projectes i exemples de gestió amb la fauna present a la ciutat, fossin animals salvatges o mascotes i fossin autòctons o exòtics.
Així, el primer en parlar va ser Sergi García, de l'Associació Galanthus. Va explicar els seus orígens i com van començar a dur a terme projectes amb fauna fins arribar a treballar amb els animals presents a la ciutat. Va posar com a exemples el descobriment d'una colònia de xoriguers comuns en un penya-segat de Montjuïc o la reintroducció de falcons peregrins a la Sagrada Família. També va comentar que la ciutat de Barcelona tenia una de les colònies més grans de ballester.
Seguint en Sergi, li va tocar el torn a en Santi Escartin, de la Associació Mediambiental Xatrac, en nom del projecte Mosquito Alert. Mosquito Alert és una plataforma de ciència ciutadana que pretén localitzar els llocs on hi ha mosquit tigre i mosquit del dengue a Espanya. Això es fa a través de la seva aplicació mòbil (Mosquito Alert per Android i Tigatrapp per iOS), enviant una foto del mosquit atrapat i geolocalitzant-la amb el GPS del mòbil. Així, s'obté un mapa on s'observa a on un hi ha mosquit i que pot servir com a eina de gestió per als experts.
En tercer lloc, va parlar Albert Martínez Silvestre, del CRARC, que va mostrar la problemàtica d'introduir espècies exòtiques que primer han sigut mascotes, amb exemples de diferents parts del món, així com el canvi de comportament que poden mostrar les espècies autòctones al començar a interactuar amb les espècies exòtiques (exemple de la guineu que ha après a trobar nius de tortuga per menjar-se els ous).
Finalment, va tancar el taller la Paula Calvo, de la Càtedra Affinity, que va parlar de l'abandonament i l'adopció de gats i gossos. Un dels punts més destacats que va mostrar va ser la diferència entre els centres de rescat espanyols i d'Estats Units, amb una filosofia absolutament diferent, així com el fet que la gran majoria d'animals que arriben a les gosseres no estan ni xipats ni censats (molt exagerat en el cas dels gats).
Així, aquest taller va servir per acostar la gestió de la fauna als mitjans de comunicació, de manera que tinguessin informació rigorosa per difondre a la ciutadania i aconseguir un augment del coneixement i la sensibilització en aquest tema.
Per acabar, cal remarcar que alguns dels ponents també estaran presents a les Jornades FUB, on explicaran amb més detall alguns dels projectes que han dut a terme. Si us hi voleu escriure, envieu un correu electrònic amb l'assumpte "Jornades FUB" a la direcció info@animallatitude.org.