Resum de la xerrada de Mosquito Alert
El passat 21 de juliol a la tarda (19-20:30h) es va dur a terme la xerrada de Mosquito Alert a la Sala d'actes de la Biblioteca de Sagrada Família. La xerrada va ser a càrrec de Sant Escartin, de l'Associació Medioambiental Xatrac i del CEAB-CSIC.
En aquesta xerrada, en Santi va explicar que el projecte era el que s'anomena "ciència ciutadana". Els projectes emmarcats en la "ciència ciutadana" impliquen a la gran majoria de la societat per ajudar endiferents aspectes de la investigació. En aquest cas, Mosquito Alert aprofita la informació que recopilen els participants a través de la seva aplicació Mosquito Alert, per Android, o Tigatrapp, per iOS.
L'objectiu de Mosquito Alert és crear un mapa en temps real dels llocs on hi ha mosquit tigre (Aedes albopictus) i mosquit de la febre groga (Aedes aegypti), dues espècies que són transmissores de malalties com el dengue, el zika o el chikungunya. D'aquesta manera els professionals poden preveure on apereixerà de nou i on actuar per minimitzar l'impacte d'aquestes espècies (afortunadament encara no s'ha detectat la presència del segon mosquit).
Per aquest motiu, en Santi ens va explicar com diferenciar les dues espècies de mosquit mencionades de la resta de mosquits existents a Catalunya. Els trets més distintius són una ratlla blanca que recorre el cap i l'esquena del mosquit tigre i quatre ratlles (les dues externes més gruixides) també al cap i l'esquena del mosquit de la febre groga.
A més, a l'hora d'usar l'aplicació, també hi ha l'opció de fotografiar els mosquits i van recomenar que la foto fos frontal (per veure la ratlle o ratlles distintives) i amb un fons que nofos ni blanc ni negre (per exemple amb el mosquit entre els dits). També va comentar que no s'aixafés el mosquit, ja que després és molt complicat reconèixer l'animal. Com a alternativa, va proposar de capturar el mosquit amb un got, passar un paper per l'obertura sense que surtís el mosquit i congelar-lo. D'aquesta manera, es matava el mosquit i es mantenia sencer per poder fer una bona foto.
En Santi també va explicar on criava el mosquit i que es podien fer fotos en llocs públics on es podien trobar les larves. Va comentar que de tots els llocs on poden criar, els embornals dels carrers eren els predilectes pel mosquit tigre (recordem que de mosquit de la febre groga encara no se n'ha detectat), però també va avisar que les petites acumulacions d'aigua a les cases (platets sota testos, galledes, desaigües) també són llocs on pot criar aquesta espècie.
Per acabar la xerrada, en Santi va presentar als assistents un conjunt de mostres de diferents espècies de mosquits morts, per poder observar les característiques i les diferències de cada espècie. També va portar un pot amb larves i pupes de mosquit, de manera que es pogués conèixer la seva morfologia i es poguessin identificar en masses d'aigua de llocs públics, així com a les pròpies cases. D'aquesta manera, els assistents van poder posar en pràctica el que s'havia comentat durant la xerrada. Així, de cara el futur, seran capaços de reconèixer la presència de mosquits.
Des d'Animals a la ciutat hem d'agraïr a Santi Escartin i a Mosquito Alert per la xerrada tant interessant que van oferir.