A Catalunya hi ha més de 1000 espècies exòtiques i més de 100 invasores
La setmana passada es va presentar la primera base de dades oberta d’espècies exòtiques de Catalunya, que forma part del projecte Exocat. Aquesta base de dades té 161 espècies més respecte l’últim informe d’Exocat, fa quatre anys. En total, actualment hi ha 1132 espècies exòtiques i 111 són invasores.
L’Exocat és un projecte desenvolupat pel CREAF i pel Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals de la Generalitat de Catalunya que recull la majoria de dades disponibles sobre la distribució, la procedència, la via d’entrada i l’estat d’invasió de les espècies exòtiques al nostre territori, tal i com es diu a la web del projecte.
Algunes de les noves espècies que s’han afegit a la llista són l’híbrid entre porc senglar i porc vietnamita i la piranya, entre d’altres. Això no implica que siguin espècies invasores, ja que perquè ho sigui ha d’assentar-se al territori, reproduir-se i augmentar nombre d’individus. A més, no totes les espècies exòtiques causen danys.
Tot i això, la llista d’espècies presents a l’Exocat és molt important per poder actuar ràpidament en cas que una espècie es pugui considerar invasora o tingui un potencial invasor. De fet, la rapidesa és vital per evitar que les plantes i els animals invasors puguin causar grans danys.
Una característica important de la nova base de dades oberta és que inclou mapes i fitxes de les espècies. Això, juntament amb l’existència d’una gran quantitat de col·laboradors que han aportat informació, pot servir de cara a un futur sistema d’alerta d’espècies invasores a nivell estatal, on Exocat vol jugar un paper important i on la ciutadania podrà participar incorporant dades al sistema.